Szukaj

Kalendarz

    Styczeń 2018
    P W Ś C P S N
    « Lis    
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  

Wypięknieć!!!

    Dbałość o zdrowie wiosną jest bardzo ważna. Organizm po zimie jest osłabiony. Z jednej strony potrzeba mu jak największej ilości promieni słonecznych, z drugiej szybka zmiana garderoby może zaowocować przewianiem, czy lekkim zaziębieniem. Istotne jest zatem zadbanie o odpowiednią dietę i zdrowie w tym szczególnym czasie. Przede wszystkim, warto zainwestować w dobre suplementy diety. Bomby multiwitaminowe pod postacią tabletek, które zawierają dużą porcję witaminy C, A+E, magnezu, błonnika, beta karotenu, skrzypu i pokrzywy, nie tylko wzmacniają odporność, ale poprawiają również wygląd skóry, włosów i paznokci. Kuracja powinna trwać jednak co najmniej kilka miesięcy. Wiele osób, nie widząc efektów poddaje się po miesiącu, twierdząc, że suplementy nie pomagają. Badania wskazują jednak, że najlepsze efekty widać dopiero po dwóch, trzech miesiącach. Należy zatem uzbroić się w cierpliwość i łykać zakupione suplementy. Nie można również zapomnieć o zbilansowanej diecie. Wiosna jest to moment, gdy na przydomowych rynkach pojawiają się nowalijki, pierwsze owoce i warzywa nie sprowadzane, praktycznie prosto z ogrodów gospodarzy. Warto z tego skorzystać i jeść jak najwięcej zawierających witaminy zielonych warzyw i owoców. Zastąpienie jednego kanapkowego posiłku dziennie sałatką z cukinii, pomidora, ogórka zielonego i rzodkiewki nie tylko korzystnie odbije się na zdrowiu, ale wyzwoli również więcej energii. Początek wiosny, to również zmiana garderoby, zatem każda kobieta chce wyglądać ładnie zarówno dla siebie, jak i swojego mężczyzny.

    W dbałości o sylwetkę na pewno pomoże jej zmniejszenie ilości zjadanych słodyczy i napojów gazowanych. Warto je zastąpić odpowiednio owocami i zdrową wodą mineralną, której najlepiej pić co najmniej 1, 5 litra dziennie. Kilka prostych zasad, zmiana nawyków żywieniowych i spożywanie większej ilości witamin sprawi, że wiosną, nikt nie poczuje przesilenia, ale ciepło promieni słonecznych, wszechobecną zieleń i chęć aktywnego spędzania czasu.

Dieta ryżowa to nie tylko ryż!

Jedna z najbardziej popularnych na świecie, wyjątkowo skuteczna i efektywna oraz pretendująca do miana uniwersalnej i cudownej – dieta ryżowa znana jest każdemu, kto szukał skutecznego i trwałego sposobu na odchudzanie się. Mimo jednak posiadania przez nią wysokiego współczynnika efektywności, na dietę cud decyduje się stosunkowo mało osób. Powodem jest jest „nieatrakcyjność” smakowa, wykreowana przez opinię publiczną i całkowicie mijająca się z prawdą. Panuje bowiem przekonanie, że dieta ryżowa to dieta oparta na samym ryżu, który je się na śniadanie, na obiad i na kolację, tyle tylko że pod kilkoma różnymi postaciami. Faktycznie – w diecie tej ryż odgrywa niebagatelne znaczenie i rzeczywiście jest podstawą jadłospisu. Ale obok niego w diecie znaleźć można również liczne owoce, warzywa i nabiały a także niektóre rodzaje mięsa.
Dieta ryżowa bazuje na przekonaniu, że warto dostarczać organizmowi wyłącznie węglowodany jednej grupy – właśnie ryżowej, a nie przykładowo ziemniaczanej, w której znaleźć można bardzo dużo skrobi. Dodatkowo ryż jest takim rodzajem jedzenia, które bardzo szybko zapycha i daje błyskawiczne uczucie sytości, przez co odchudzająca się osoba faktycznie zaczyna mniej zjadać. Nie bez znaczenia jest również stosunkowo długi okres trawienia ryżu w organizmie, dzięki czemu energia z takiego pokarmu wystarcza na szybciej, a organizm nie domaga się dodatkowych porcji jedzenia, aby uzupełnić swoje niedobory. Ponieważ zaś – jak wspomniano wyżej – dieta ryżowa nie składa się z samego ryżu, można są w miarę swobodnie uzupełniać o inne składniki pokarmowe, które jednak nie powinny być zbyt tłuste. Opadają więc tłuste mięsa, boczki, balerony czy golonki; zrezygnować trzeba też z warzyw i produktów żywnościowych takich jak fasole, groszki, kalafiory czy kapusty (w tym bigosy) – przynajmniej na jakiś czas konieczne jest ich wyeliminowanie z naszego codziennego jadłospisu. Również zwykłe zupy i rosoły warto zacząć gotować na chudym mięsie – będą miały wtedy zupełnie inny smak, ale staną się jednocześnie znacznie zdrowsze i pożywniejsze.

Możliwość komentowania jest wyłączona.