Szukaj

Kalendarz

    Sierpień 2018
    P W Ś C P S N
    « Lis    
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  

Wypięknieć!!!

    Dbałość o zdrowie wiosną jest bardzo ważna. Organizm po zimie jest osłabiony. Z jednej strony potrzeba mu jak największej ilości promieni słonecznych, z drugiej szybka zmiana garderoby może zaowocować przewianiem, czy lekkim zaziębieniem. Istotne jest zatem zadbanie o odpowiednią dietę i zdrowie w tym szczególnym czasie. Przede wszystkim, warto zainwestować w dobre suplementy diety. Bomby multiwitaminowe pod postacią tabletek, które zawierają dużą porcję witaminy C, A+E, magnezu, błonnika, beta karotenu, skrzypu i pokrzywy, nie tylko wzmacniają odporność, ale poprawiają również wygląd skóry, włosów i paznokci. Kuracja powinna trwać jednak co najmniej kilka miesięcy. Wiele osób, nie widząc efektów poddaje się po miesiącu, twierdząc, że suplementy nie pomagają. Badania wskazują jednak, że najlepsze efekty widać dopiero po dwóch, trzech miesiącach. Należy zatem uzbroić się w cierpliwość i łykać zakupione suplementy. Nie można również zapomnieć o zbilansowanej diecie. Wiosna jest to moment, gdy na przydomowych rynkach pojawiają się nowalijki, pierwsze owoce i warzywa nie sprowadzane, praktycznie prosto z ogrodów gospodarzy. Warto z tego skorzystać i jeść jak najwięcej zawierających witaminy zielonych warzyw i owoców. Zastąpienie jednego kanapkowego posiłku dziennie sałatką z cukinii, pomidora, ogórka zielonego i rzodkiewki nie tylko korzystnie odbije się na zdrowiu, ale wyzwoli również więcej energii. Początek wiosny, to również zmiana garderoby, zatem każda kobieta chce wyglądać ładnie zarówno dla siebie, jak i swojego mężczyzny.

    W dbałości o sylwetkę na pewno pomoże jej zmniejszenie ilości zjadanych słodyczy i napojów gazowanych. Warto je zastąpić odpowiednio owocami i zdrową wodą mineralną, której najlepiej pić co najmniej 1, 5 litra dziennie. Kilka prostych zasad, zmiana nawyków żywieniowych i spożywanie większej ilości witamin sprawi, że wiosną, nikt nie poczuje przesilenia, ale ciepło promieni słonecznych, wszechobecną zieleń i chęć aktywnego spędzania czasu.

Dietetycy zyskują na znaczeniu

Dzisiaj praktycznie każdy człowiek wie – lub przynajmniej domyśla się – czym zajmują się dietetycy i czym jest sama dietetyka. Sugeruje to zresztą sama nazwa tej specyficznej dziedziny medycznej, która uznanie i renomę zdobyła dopiero stosunkowo niedawno. Współcześnie rozwija się jednak bardzo szybko i gwałtownie, dostarczając nam kolejnych ciekawostek, faktów i obalając mity dotyczące jedzenia i ogólnego odżywiania się. Specyficznością dietetyki jest jednak nie tyle samo jej istnieje w kręgu medycyny – zaraz obok neurologii, ginekologii czy interny – ale jej zróżnicowane w zależności od regionu, w którym prowadzone i ogłaszane są badania.
Widać to doskonale na przykładzie kontynentów azjatyckiego i europejskiego. Kiedy na jednym z europejskich uniwersytetów badacza ogłoszą, że jedzenie surowych owoców i warzyw pozytywnie wpływa na nasz organizm, ich koledzy z uniwersytetów azjatyckich od razu opublikują badania, które będą temu całkowicie przeczyć. I w obu tych przypadkach badacze i naukowcy będą mieli całkowitą rację, potwierdzoną dodatkowo przez liczne i rzetelne argumenty!

Taka różnorodność w opiniach spowodowana jest przede wszystkim zróżnicowaniem całego społeczeństwa na świecie oraz jego nawyków żywieniowych, kultywowanych nierzadko przez setki lat. Organizmy ludzi żyjących tak długo w jednej kulturze żywieniowej, mających jedne i te same tradycje związane z odżywianiem się i stosujących od wieków taką samą dietę, reagują zupełnie inaczej niż organizmy ludzi, którzy żyją na innym kontynencie, w innej kulturze żywieniowej. Dlatego też dietetyka jako nauka medyczna nadal traktowana jest przez wielu ze znacznym przymrużeniem oka, ponieważ nie można sklasyfikować jej jako nauki jednolitej i jednorodnej. Nie zmienia to jednak faktu, że bardzo ogromne znaczenie zyskują na całym świecie dietetycy, którzy traktowani są z coraz większym szacunkiem. Zainteresowanie wzrasta zaś zwłaszcza zaś wobec tych, którzy specjalizują się w tworzeniu i dobieraniu indywidualnych diet.

Możliwość komentowania jest wyłączona.